Meditasyonda Koku Neden Önemlidir?
Günlük rutinimizde strese çokça maruz kalıyoruz, kolay sinirleniyoruz ve tahammül düzeyimizi gittikçe aşağı çekiyoruz. Gittikçe karmaşa haline gelen hayatta sakin kalmak için başvurduğumuz yollardan biri de meditasyon.
Meditasyon hint kültüründe önemli bir yer tutar. Zihni olumsuz düşüncelerden uzaklaştırıp ruhu özüne döndürmeyi hedefler. Her kültürde kendine has meditasyon ritüelleri bulunur. Meditasyon insan ruhunun özüne dönmesini sağlamak için yapılır. Bu esnada kokulardan yardım alınır. Kokular beyni tetikler ve bilinci değiştirir. Bir kokunun binlerce anıyı çağrıştırması, zihnin karanlık köşelerini aydınlatması bu yüzdendir. Öyle ki karar alma mekanizmamızda da etkili olduğu için mağazalar alışveriş güdümüzü tetiklemek için kokulardan faydalanır.
Her koku beyinde farklı bir güdüyü tetiklediği için meditasyon yaparken çeşitli kokular amaca yardım etmesi için kullanılır. Ruhsal yolculuğun dışında uyurken ya da çalışırken de kokular yönlendirici olur. Uyumadan önce odada bulunan koku rüyanın kâbus mu yoksa şifa mı olacağını belirler.
Hangi Koku Ne İçin?
Pazarlama faaliyetlerine bile konu olan koku ve beyin ilişkisinde hangisi ne iş yarıyor diye düşündünüz mü?
Ruhsal temasta kullanılacak koku amaca göre değişir. Kişinin frekansını değiştirmesi için farklı, odaklanmaya yardım etmesi için farklı koku seçilir ve tütsü şeklinde kullanılır. Bunu mumla ya da oda kokusuyla da yapmak mümkün. Kokunun bulunduğu ortamı sarması ve kişinin bilincini harekete geçirmesi önemlidir.
Neredeyse yirmiye yakın farklı farklı koku var. Bunlardan bazıları özellikle meditasyonda diğerleri de günlük yaşamda farkındalığı ve frekansı yüksek tutmak için kullanılır.
Örneğin, gül kokusu psişik yetenekleri güçlendirir. Depresyona ve öfkeye iyi gelir. Papatya kişinin aurasını dengeler böylece ruhsal algısı yükselir. Lavanta kokusu stresi azaltıp kişinin frekansını yüksek tutar. Meditasyon sırasında yüksek bilince erişmek için tercih edilir. Ama uykudan önce odada bu kokunun olması daha kaliteli bir uyku verir. Papatya ve Lavanta kokusunun birlikte kullanımı da ruhu dinginleştirir. L’actone’un bambu oda kokularından Papatya & Lavanta kokusu iyi bir seçenek olabilir. Bulunduğu odanın havası değişir.
Herkesin günlük yaşamında kullandığı limon kokusu daha çok İngiltere’de iyi ruhlarla iletişim kurmak için kullanımı yaygındır. Türkiye’de ise rahatlamak ve ferahlamak için kullanılır.
Kokunun bir diğer görevi de, meditasyon alanını negatif enerjilerden temizlemektir. Biberiye kokusu aynı adaçayı gibi ortamı negatif enerjiden temizler.
Dağ keçisinin kokusu olan, dilimize deyim şeklinde yerleşen misk-i amber, endişe gibi duyguları yok eder. Modu yükseltir ve daha iyi hissettirir. Zihni berraklaştırdığı için meditasyon gibi manevi duyguları yoğun olan uygulamalarda tercih edilir. L’actone’un amber ve vanilyayı aynı şişede birleştirdiği bambu oda kokusu odaklanmayı kolaylaştırır.
Kısacası yaşamda birçok şeyi değiştirmek için bir koku yeter.